Artykuły

Lisiecka – kiełbasa bez stresu

Pamiętasz o kiełbasie do koszyczka? Proponujemy lisiecką, małopolski produkt regionalny z unijnym certyfikatem. Częstowano nią księcia Karola, prezydenta Malezji, a nawet...

Zobacz

Siedem darów Wielkiej Nocy

Na przednówku, po wielu tygodniach postu, jajko, chleb z masłem, drożdżowa baba, a w wersji zamożniejszej również szynka, kiełbasa i słodki dziad (mazurek) – gwarantowały niezrównane przeżycia organoleptyczne.

Zobacz

Jedzenie w terenie

Piknikowy jadłospis od stuleci wygląda podobnie: mięsa, sałatki, pieczywo (lub kanapki wymyślone przez hrabiego Sandwich), ciasta, napoje i owoce. Musi być poręcznie, smacznie i do syta.

Zobacz

Jedzenie ratujące siły

Wybierając się na jakąkolwiek wycieczkę w góry, koniecznie zabierzmy ze sobą coś do jedzenia i picia. Na szlaku nie zawsze znajdziemy schronisko lub szałas z bufetem, a już tym bardziej sklepy.

Zobacz

Grzaniec z cydru

Co zrobić, gdy na dworze mróz, a ciało domaga się czegoś rozgrzewającego i w dodatku smacznego?

Zobacz

Dobrodziejstwa Kół Gospodyń Wiejskich

Nieodłączny element lokalnych festynów, dożynek i kulinarnych festiwalów – członkinie kół gospodyń wiejskich w strojach ludowych zachęcające do degustacji lokalnych przysmaków.

Zobacz
Zobacz więcej