Artykuły

Siedem darów Wielkiej Nocy

Na przednówku, po wielu tygodniach postu, jajko, chleb z masłem, drożdżowa baba, a w wersji zamożniejszej również szynka, kiełbasa i słodki dziad (mazurek) – gwarantowały niezrównane przeżycia organoleptyczne.

Zobacz

Jedzenie w terenie

Piknikowy jadłospis od stuleci wygląda podobnie: mięsa, sałatki, pieczywo (lub kanapki wymyślone przez hrabiego Sandwich), ciasta, napoje i owoce. Musi być poręcznie, smacznie i do syta.

Zobacz

Jedzenie ratujące siły

Wybierając się na jakąkolwiek wycieczkę w góry, koniecznie zabierzmy ze sobą coś do jedzenia i picia. Na szlaku nie zawsze znajdziemy schronisko lub szałas z bufetem, a już tym bardziej sklepy.

Zobacz

Grzaniec z cydru

Co zrobić, gdy na dworze mróz, a ciało domaga się czegoś rozgrzewającego i w dodatku smacznego?

Zobacz

Dobrodziejstwa Kół Gospodyń Wiejskich

Nieodłączny element lokalnych festynów, dożynek i kulinarnych festiwalów – członkinie kół gospodyń wiejskich w strojach ludowych zachęcające do degustacji lokalnych przysmaków.

Zobacz

Cacko z dziurką

Twarda, jasnobrązowa skórka nie ustępuje łatwo, trzeba mocnych zębów, by ją rozgryźć. Miąższ wewnątrz jest biały i słodkawy – staje się taki, gdy ciasto przed pieczeniem się obgotuje, czyli obwarzy.

Zobacz

Boże Narodzenie po małopolsku

W podręczniku 366 obiadów znakomitej kuchni krakowskiej z 1914 roku Maria Gruszecka proponuje na wigilię zupę migdałową, jarmuż z kasztanami i sandacza z jajami…

Zobacz

5 wypieków z Małopolski

Chcecie poczuć, jak smakuje Małopolska? Przygotowaliśmy dla Was przegląd małopolskich słodkich wypieków wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zobacz

Rynek 1860

Pierwsze pisemne wzmianki o miejscowości Alwernia pochodzą z 1778 roku, kiedy król Stanisław August nadał jej przywilej organizowania dwunastu targów w roku.

Zobacz
Zobacz więcej