Miejsca

Zespół Regionalny Magurzanie

Dzięki bogatym tradycjom regionu zespół jest w stanie zaprezentować dwugodzinny program zawierający m.in. tańce, pieśni i melodie pasterskie górali oraz mieszczan żywieckich.

Zobacz

Skład Niearchaiczny

Nazwa zespołu z przekorą odwołuje się do historii regionu, do czasów gdy muzykę wykonywano w tradycyjnym duecie skrzypka i dudziarza, nazywanym przez etnomuzykologów „składem archaicznym”.

Zobacz

Beskidzkie Hyrkawki

Mało który turysta, przemierzając nieskończone lasy Beskidu Żywieckiego zdaje sobie sprawę, że właśnie mija swego rodzaju muzyczne mateczniki. Gaje, w których całe to taneczno-śpiewacze szaleństwo się zaczyna.

Zobacz

Potańcówki przy dudach

Wyobraźcie sobie drewnianą karczmę wypełnioną wesołym tłumem ludzi, którzy tańczą w rytm dźwięków regionalnej kapeli ludowej. Brzmi to jak fragment z powieści wieszcza lub kadr starego filmu etnograficznego?

Zobacz

Kościół w Tropiu

Będąc w dolinie Dunajca, warto zatrzymać się w Tropiu, by przyjrzeć się romańskiemu kościołowi z przełomu XI/XII wieku.

Zobacz

Winnica Nowizny

W gospodarstwie enoturystycznym Nowizny działa hodowla danieli, można skosztować lokalnego wina i przyjrzeć się, jak suszy się owoce w zabytkowej i nowoczesnej suszarni.

Zobacz

Nowy Wiśnicz

Najciekawszy z punktu widzenia kulinariów jest fakt, że na zamku powstała pierwsza polska zachowana do dziś książka kulinarna, czyli Compendium ferculorum albo zebranie potraw Stanisława Czernieckiego.

Zobacz

Dolina Dunajca

Unikatowy mikroklimat doliny sprawia, że tamtejsza fasola jest uznawana za jedną z najlepszych w Polsce.

Zobacz

Iwkowa i jej suszarnie

Dziś susorki iwkowskie, czyli śliwki, jabłka i gruszki, są wykorzystywane jako baza do wigilijnego kompotu z suszu, ale też jako farsz do pierogów.

Zobacz
Zobacz więcej