Wstęp
Winnica Wieliczka
Agnieszka Rousseau jest pierwszą kobietą enologiem w Polsce. Pracowała w wielu polskich winnicach. Jej przyjaciele mówią, że umie rozmawiać z drożdżami odpowiedzialnymi za powstanie wina. Studia enologiczne ukończyła na uniwersytecie we Francji, choć właściwie pojechała tam napisać doktorat z farmacji. Później pracowała w wielu winnicach we Francji, Nowej Zelandii, Australii, Szwajcarii, Indiach, Rosji, Rumunii, a wina przez nią tworzone podawane były nawet na książęcym dworze w Monako i w Białym Domu. Jej partner, Piotr Jaskóła, jest ekologiem i człowiekiem wyjątkowo upartym. To on ‒ jako pierwszy rolnik ‒ przeszedł całą winną drogę i przetarł szlaki następcom. A droga ta biegła od wyprodukowania pierwszej butelki własnego wina do jej obanderolowania i sprzedaży, co jeszcze jakiś czas temu w Polsce było prawie niemożliwe. Dziś rozmawia z krzewami o czwartej nad ranem albo słucha razem z nimi Bacha.
Agnieszka i Piotr wspólnie prowadzą biodynamiczną winnicę, a wina z ich winnicy cieszą się opinią jednych z najlepszych w Polsce. Organizują także różne wydarzenia związane z winem i ekologią, więc warto śledzić ich działania i brać udział w eventach. Więcej informacji: http://www.winnicawieliczka.com/
Kiedyś pewien rolnik znalazł na polu, gdzie rosną dziś krzewy winorośli, ząb mamuta. Gospodarze winnicy dostali go w prezencie, gdy rozpoczynali działalność. Dziś ten właśnie ząb widnieje na etykietach win ich produkcji.
Wina z tej winnicy nie należą do tanich, ale jakość musi mieć swoją cenę.