
Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej LGD „Dolina Raby”
W dziele Stanisława Czernieckiego wśród przepisów poczesne miejsce zajmuje potrawa „rosół polski”, który jest przygotowywany aż na szesnaście sposobów. Z uwagi na to jesienią każdego roku Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” organizuje Festiwal Rosołu. Dotychczas odbyło się już osiem edycji. Podczas festiwalu rozstrzygany jest konkurs im. Stanisława Czernieckiego o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach. Kolejne publikacje napływające na konkurs zasilają co roku zbiory Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego utworzone w siedzibie LGD „Dolina Raby”. Muzeum ma obecnie w swoich zbiorach ok. 500 tytułów i, jak deklarują organizatorzy: „służy lokalnej społeczności i turystom odwiedzającym dolinę Raby jako miejsce poszerzania wiedzy o narodowych, regionalnych i lokalnych kulinariach oraz o dziele Czernieckiego”. Na miejscu można obejrzeć publikacje kulinarne pochodzące z różnych zakątków kraju oraz nauczyć się pod okiem eksperta przyrządzać wybraną potrawę na podstawie opisanej receptury. W uzgodnieniu z gospodarzami, wykorzystując dobrze wyposażone zaplecze, można także zorganizować tu warsztaty kulinarne.