MAŁOPOLSKA TO GO

Karczma Rusnakówka, fot. A. Stelmach, 2020, CC BY-SA 3.0

Karczma „Rusnakówka”

Ponieważ, jak mawiał pewien poeta*, „zima jest piękna do pewnego stopnia… Celsjusza”, warto odpocząć i posilić się w którejś ze spytkowickich karczem. Na przykład w przytulnej drewnianej „Rusnakówce” (z której nazwy bez problemu można wywnioskować, jak nazywa się jej właściciel). W karcie znajdziemy typowe podhalańskie dania, jak Korytko Gaździny (które bez wątpienia nie jest wegańskie, a tak pełne wszelkiego dobra, że aż dziwi zdrobnienie w nazwie) czy kwaśnica (od kapuśniaku odróżnia ją nieobecność innych warzyw poza kapustą). Jest też kilka dań z jagnięciny, która w tym regionie Polski jest podobno najlepsza. Na temat jedzenia w takich miejscach krążą różne opinie, więc przyjmijmy, że jedynym pewnikiem jest rozgrzanie się przy stylizowanym kaflowym kominku z lokalnej manufaktury i znakomitej herbacie z imbirem i żurawiną lub grzanym piwie z pomarańczą i goździkami. Bonus: jeżeli w przyległej sali będzie wesele, być może przekonamy się, „jak ona tańczy” i zobaczymy „prosię pieczone w całości z kaszą i grzybami”. Dodatkowy plus należy przyznać za nikłą obecność pokotu w wystroju karczmy. *Tadeusz Gicgier

obiekty na trasie

?

Karczma „Rusnakówka”

Spytkowice 106

nawiguj do celu

więcej na:

przydatne informacje:

Możliwość zwiedzania:
Szczegółowe informacje na stronie internetowej
Czas zwiedzania:
Opłaty:
Parking:
Toaleta:
Gastronomia:

Na szlaku przydaje się prowiant 😉 Ta strona używa plików cookies i localStorage.
Korzystając z niej, akceptujesz ich wykorzystywanie zgodnie z polityką prywatności.