
Inkubator kuchenny w Zakrzowie
To miejsce o skomplikowanej ‒ jak zasady finansowania ze środków unijnych ‒ strukturze. Ważne jest to, że jest unikalne, bo tamtejsze kuchnie, maszyny i urządzenia można wynająć, by w nich gotować. Na co dzień zarządza tym miejscem specjalnie powołana Spółdzielnia Socjalna. Panie Lucyna, Ewa, Kinga i Irena przygotowują świetne przetwory z logo Smaki Gościńca, które można kupić w wielu miejscach w Krakowie. Do Inkubatora zgłosiły się, kiedy jeszcze był tylko ideą, przeszły specjalne szkolenia, a dziś smażą powidła i lepią pierogi. Są już sławne, bo z ich pomocy skorzystali nawet organizatorzy Festiwalu Jazzowego w Wadowicach. Ręka w rękę z jednym z szefów kuchni z Wadowic przygotowały wówczas przekąski dla ośmiuset głodnych nie tylko muzycznych wrażeń gości.
W sezonie grzybowym warto się wybrać do pobliskiego lasu, bywa tam całkiem sporo grzybów.