
Krzeszowice
W Krzeszowicach znajduje się XIX-wieczna rezydencja Potockich herbu Pilawa. Pałac powstał według projektu Franciszka Marii Lanciego. Sam pałac jest dziś w nienajlepszym stanie i według ostatnich doniesień prasy ponownie stał się własnością rodziny Potockich. Nie to jest jednak najważniejsze. Istotny z punktu widzenia kulinariów jest fakt, że Antoni Teslar, kucharz Potockich, napisał książkę pod tytułem Kuchnia polsko-francuska i wydał ją w 1910 roku. Ta pozycja jest rezultatem i podsumowaniem jego 35-letniej pracy. W książce można znaleźć nie tylko receptury stosowane w domach arystokratycznych, ale też opisy XIX wiecznych obyczajów, Teslar bowiem komponował menu przyjęć wydawanych przez hrabiego Andrzeja Potockiego. Ci, którzy wezmą książkę do rąk, znajdą tam m.in. przepis na szczupaka w szafranie i na swojską krakowską zupę kminkową z warzywami smażonymi na maśle.