Wstęp
Gospodarstwo i serowarnia Bolesława Bobaka
Ząb to najwyżej położona wieś w Polsce, na wysokości 1013 m n.p.m., leżąca w powiecie tatrzańskim, w rejonie Gubałówki. Prowadzi tu swoje rodzinne gospodarstwo ekologiczne Bolesław Bobak, baca na zagrodzie specjalizującej się w hodowli owiec i krów. Dzięki nim w przydomowej serowarni powstają słynna górskie sery. Pan Bobak z powodzeniem zajmuje się wyrobem tradycyjnych serków owczych – oscypków, a także bundzu – łagodnego sera z owczego mleka. Wyroby pana Bobaka można kupić na krakowskim Targu Pietruszkowym w podziemiach Hali Korony i na przyległym do niej Placu Niepodległości. Gospodarstwo należy do Małopolskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych „Natura”. Rodzina zajmuje się także agroturystyką. Ciekawostką jest to, że w pobliżu gospodarstwa państwa Bobaków stoi dom słynnego skoczka narciarskiego, Kamila Stocha.