Na zielono

Na zielono

Autor: Marlena Jałoszyńska, Licencja: CC BY-SA

Największe w Polsce wydarzenie regionalne o charakterze kulinarnym – Małopolski Festiwal Smaku – zawita w najbliższą niedzielę (26 lipca) do Starego Sącza. Za sprawą tej imprezy w najnowszym numerze postanowiliśmy zająć się tematami kulinarnymi. 

Opowiemy o warzywach – tych zapomnianych i tych, które właśnie przeżywają renesans. Mowa między innymi o barszczu zwyczajnym, świerząbku bulwiastym, jarmużu, topinamburze oraz głąbiku krakowskim. Podpowiemy, gdzie pójść, by skosztować potraw ze świeżych warzyw. Podamy trzy sposoby na szybkie i banalnie proste dania z jarmużu. Przedstawimy historie ekogospodarstw, które otrzymały niedawno certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski. Na koniec zaprosimy do Starego Sącza, którego okolice słyną między innymi z uprawianych tam owoców i warzyw, a także miodów.

To właśnie w tym mieście – po Wieliczce, Oświęcimiu, Wadowicach, Miechowie, Nowym Targu i Tarnowie – odbędzie się ostatni półfinał tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowanego już od 11 lat. Wydarzenie umożliwia uczestnikom poznanie regionalnych producentów żywności oraz skosztowanie lokalnych smakołyków. Podczas każdego półfinału, komisja konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych i kucharzy, przyznaje nagrodę Grand Prix najlepszej zgłoszonej potrawie i produktowi. Do tej pory w tym roku wyróżniono: moskola z masłem czosnkowym, orzechy w miodzie akacjowym,  miód nektarowo-spadziowy, miód wielokwiatowy leśny, chleb orzechowy oraz miód spadziowy. O tym, do którego starosądeckiego produktu powędruje ostatnie Grand Prix, dowiemy się już w niedzielę. Swoich faworytów mogą wybierać także uczestnicy Festiwalu oraz dziennikarze. 

Chcecie wiedzieć, jak smakują wszystkie wyróżnione produkty? Zapraszamy 29 i 30 sierpnia na plac Wolnica w Krakowie. To tam odbędzie się wielki finał Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Fot. pixabay.com, domena publiczna