Historia tego miejsca sięga czasów powojennych, kiedy ojciec obecnej właścicielki Pani Katarzyny Chorązki postanowił stworzyć własne gospodarstwo. Jako jeden z pierwszych wyhodował piękne petunie, begonie, aromatyczne i soczyste pomidory Rubin czy kalafiory Andes, z których do dziś słynie gospodarstwo z Goszyc. Skąd wziął się pomysł na ekologiczną produkcję? Zaczęło się od spotkań z matkami poszukującymi zdrowych produktów dla swoich dzieci. To za ich sprawą produkcja rozrosła się do dzisiejszych rozmiarów, zapewniając odbiorcom ofertę pełną ekologicznych i smacznych warzyw i owoców, takich jak marchew, pietruszka, buraki, kapusta, sałata, brokuły, kalarepa, pomidory, ogórki, jabłka, truskawki czy popularny ostatnio jarmuż, pozytywnie wpływający na wygląd skóry i zapobiegający wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca. W AS-BIO nie tylko rośliny otrzymują to, co najlepsze – również trzoda chlewna i drób są karmione samodzielnie wyprodukowaną paszą. Dlatego ekologiczne gospodarstwo AS-BIO otrzymało certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski, przyznawany przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Certyfikat potwierdza, że w gospodarstwie stosuje się ekologiczne metody uprawy warzyw i owoców. Państwo Chorązcy swoje produkty sprzedają m.in. bezpośrednio w gospodarstwie oraz na lokalnych targach, a także dostarczają je do wielu sklepów ekologicznych i przedszkoli na terenie Krakowa.
Historia gospodarstwa rozpoczęła się nietypowo, w Krakowie, właściwie w gabinecie pediatry, do którego bardzo często trafiali członkowie rodziny Bugajów. Dzieci cierpiały na alergię, a rodzicie mieli kłopot ze zdobyciem sprawdzonej żywności. Kilkanaście lat temu o ekologiczne warzywa w mieście było jeszcze trudniej niż dziś – wspomina Justyna Bugaj. Założyli więc ekologiczny ogródek warzywny w Chełmie (województwo małopolskie, gmina Wolbrom) na ziemi rodzinnej pana Arkadiusza, ale wciąż mieszkali w Krakowie. Nadwyżki warzyw rozdawali swoim znajomych. To właśnie przyjaciele namówili ich na zajęcie się rolnictwem na poważnie. Byli pierwszymi i najwierniejszymi klientami. Dziś gospodarstwo państwa Bugajów zajmuje 5,5 hektara. Uprawiają głównie warzywa i owoce. Stosują wyłącznie naturalne nawozy, dzięki czemu produkty, takie jak marchew, pory, czy ziemniaki, są bardzo aromatyczne i okazałe. W gospodarstwie dostępne są także jaja, zioła oraz przetwory, które najchętniej kupują mamy dla dzieci borykających się z alergiami. Regularnie dostarczają do sklepów ekologicznych i indywidualnych klientów ziemniaki, marchew, cebulę, ogórki, czosnek oraz zieleninę. Mają prawie 70-letni sad węgierkowy i stare odmiany jabłek, m.in. renety oraz malinówki, które ostatnio cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Hitem gospodarstwa są niepasteryzowane ogórki kiszone, które rozchodzą się zawsze do ostatniego słoika. W Bio-Bugaj nie dysponuje się zaawansowanymi maszynami, lecz skupia na pracy rąk właścicieli, którzy poświęcają swemu gospodarstwu każdą wolną chwilę.
Niewielkie gospodarstwo Lucyny i Marka Gawłów mieści się na skraju Puszczy Niepołomickiej. W roku 2013 przedsiębiorcze małżeństwo zasłużyło sobie na tytuł „Najlepszego Gospodarstwa Ekologicznego w Małopolsce”. W ofercie znajdują się pyszne ziemniaki, buraki, cebula, dynia, fasola, pietruszka, pomidory, rabarbar, rzodkiewka, sałata, szpinak oraz wiśnie. Możemy tutaj także kupić mleko oraz uważane za najzdrowsze jaja od kur zielononóżek.
Pani Lucyna słynie także z niesamowitej kreatywności w komponowaniu nowych potraw ze swoich upraw, np. z pierogów z pokrzywą, którymi zachwycał się Mikołaj Rey, czy soku pomidorowego z ekologicznych pomidorów, które prezentowała w ubiegłym roku na Festiwalu Małopolskiego Smaku. Co roku zachwyca coraz nowszymi pomysłami, a mąż wiernie wspiera każdą inicjatywę żony. W tym roku hitem sezonu okazały się paluszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem, które zwyciężyły w kategorii „ekologiczne przysmaki” na półfinale Małopolskiego Festiwalu Smaku w Wieliczce, zapewniając rodzinie Gawłów udział w finale festiwalu w sierpniu.
Produkt Lokalny z Małopolski to pierwszy i jedyny w Polsce regionalny certyfikat dedykowany produktom wysokiej jakości, którego celem jest wyróżnienie żywności produkowanej na terenie Małopolski. Powstał, by ułatwić konsumentom codzienne zakupy, a najlepszych rolników i producentów wesprzeć w rozwijaniu działalności na konkurencyjnym rynku.