Jarmuż, zwany przez niektórych najbardziej hipsterskim warzywem, ostatnio wraca do łask i coraz częściej pojawia się na naszych stołach i w modnych restauracjach. To trochę zaskakujące, że dopiero teraz – wszak jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera sporo witamin, przeciwutleniaczy i ma silne działanie antynowotworowe. A pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu największą popularnością cieszył się w jednej z amerykańskich sieci sprzedających pizzę, gdzie używano go jako… dekoracji baru sałatkowego.
Poniżej trzy proste przepisy na dania z jarmużem, które pomogą wam się z nim oswoić i wprowadzić do waszych kuchni. Jeśli nadal jarmuż kojarzy wam się zagadkowo, to pomyślcie o nim jak o czymś pomiędzy szpinakiem a kapustą.
Jarmuż z kiełbasą i białą fasolką czyli ekspresowy obiad. Dzięki fasolce danie jest na tyle sycące, że może z powodzeniem pełnić funkcję samodzielnego obiadu. Głodomory mogą dodać kilka ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków.
Składniki:
200g kiełbasy
1 puszka białej fasolki
200g jarmużu
2 cebule
3 ząbki czosnku
500 ml bulionu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i sproszkowaną paprykę
2. Gdy się przyrumieni, dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i smażymy kilka minut
3. Dolewamy bulionu i doprowadzamy do wrzenia
4. Dodajemy pokrojony na małe kawałki jarmuż i fasolę i dusimy na małym ogniu, aż jarmuż zmięknie (ok. 20 minut)
Jarmuż zasmażany, czyli dodatek do obiadu (np. zamiast szpinaku). Przepis zainspirowany legendarną Lucyną Ćwierczakiewiczową i jej książką 365 obiadów za 5 złotych. W takiej formie jarmuż, serwowany z karmelizowanymi kasztanami, miał być jedną z potraw wigilijnych.
Składniki:
200g jarmużu
100g boczku
1 łyżka mąki
pół szklanki mleka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Jarmuż gotujemy w osolonej wodzie do zmięknięcia
2. Wyjmujemy z wody, usuwamy łodyżki, a resztę siekamy na drobno
3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
4. Gdy wytopi się tłuszcz, a boczek będzie podsmażony, zmniejszamy temperaturę, dodajemy łyżkę mąki, dolewamy mleko i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki
5. Dodajemy posiekany jarmuż, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut
Koktajl z malin i jarmużu, czyli zdrowe śniadanie. Dla odmiany zamiast granoli, owsianki czy kanapek. Jeśli dodacie banana, spokojnie starczy wam do obiadu.
Składniki: 300g malin
2 garście jarmużu
pół litra kefiru
trochę mleka
świeży imbir
Przygotowanie:
1. Odcinamy łodyżki jarmużu, a listki siekamy na drobne kawałki
2. Ok. 1 cm świeżego imbiru ścieramy na tarce
3. Do blendera wkładamy maliny, imbir i jarmuż
4. Dolewamy cały kefir i tyle mleka, żeby uzyskać pożądaną konsystencję