Gorzałki, okowity, nalewki

Gorzałki, okowity, nalewki

Autor: Marlena Jałoszyńska, Licencja: CC BY-SA

W najbliższym tygodniu przyjmiemy radę Zagłoby, który mawiał, że: „mu cyrulik miód pić zalecił, żeby mu melancholię od głowy odciągnęło” i – na kilka dni przed sylwestrem zajmiemy się najlepszymi trunkami. Skosztujemy nalewek, miodów pitnych oraz przygotujemy własnego grzańca cydrowego z małopolskich jabłek.  

Podczas świątecznej przerwy zachęcamy Was do niemałej wycieczki. Pokonajcie 246 kilometrów i poznajcie Małopolskę – krainę w trunki obfitą. Zacznijcie od browaru w Okocimiu, następnie odwiedźcie gospodarstwo pasieczne w Stróżach i niewiele od nich oddalony browar w Grybowie. Tournee zakończcie u cystersów w Szczyrzycu, którzy produkują swój browar już od wieków.
 

Fot. pixabay.com, domena publiczna