Autor: Marlena Jałoszyńska, Licencja: CC BY-SA
W najbliższym tygodniu przyjmiemy radę Zagłoby, który mawiał, że:
„mu cyrulik miód pić zalecił, żeby
mu melancholię od głowy odciągnęło” i – na kilka dni przed sylwestrem zajmiemy się
najlepszymi trunkami. Skosztujemy nalewek, miodów pitnych oraz przygotujemy
własnego grzańca cydrowego z małopolskich jabłek.
Podczas świątecznej przerwy zachęcamy Was do
niemałej wycieczki. Pokonajcie 246
kilometrów
i poznajcie Małopolskę – krainę w trunki obfitą. Zacznijcie od browaru w
Okocimiu, następnie odwiedźcie gospodarstwo pasieczne w Stróżach i niewiele od
nich oddalony browar w Grybowie. Tournee zakończcie u cystersów w Szczyrzycu,
którzy produkują swój browar już od wieków.
Fot. pixabay.com, domena publiczna