Pieczemy precelki

Pieczemy precelki

Autor: Anna Tosta, Licencja: CC BY-SA

To już! Czas, w którym świąteczne przygotowania nabierają tempa. Czas, kiedy w każdej kuchni unosi się aromat korzennych przypraw, wanilii i miodu. To właśnie ostatni moment, aby upiec świąteczne ciasta i ciasteczka. A gdyby tak przy okazji upiec ozdoby na choinkę, które w każdej chwili można zjeść? Ileż to radości i jaka satysfakcja, kiedy przewleczemy ostatnią wstążeczkę, zawiesimy wszystkie precelki na choince i z dumą stwierdzimy, że sami zrobiliśmy ozdoby na nasze świąteczne drzewko.

 Wśród wielu dostępnych produktów warto zwrócić uwagę na te, które pochodzą z regionalnych gospodarstw. Przygotowując precelki z kardamonem, zamiast sztucznego miodu lepiej wykorzystać miód z małopolskich pasiek, gdyż Małopolska (a zwłaszcza jej południowa część) to region bogaty w tradycje pszczelarskie. Wśród pasiek wyróżnionych w projekcie „Małopolska Miodowa Kraina” uwagę zwraca wielokrotnie nagradzane rodzinne Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” Anny i Janusza Kasztelewiczów, które może pochwalić się również certyfikatami świadczącymi o ekologicznym pochodzeniu produktów. Warto również zadbać o dobrą jakość pozostałych składników. Masło oraz śmietanę najlepiej kupić na pobliskim bazarku, a na polewę wykorzystać czekoladę z „Wawelu”. Doceńmy to, co mamy najlepszego w naszym regionie, aby święta miały wyjątkowy i niepowtarzalny smak.  

Precelki z kardamonem (40 sztuk)  

125 g zimnego masła

240 g mąki
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
3 łyżki miodu
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
cukier
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju

Masło pokroić na kawałki. Do miski z masłem przesiać mąkę, wbić jajko, dodać miód, śmietanę i przyprawy – kardamon oraz sól. Z tak przygotowanych i wymieszanych składników zagnieść plastyczne ciasto. Następnie uformować wałek, owinąć ciasto folią i schłodzić przez 40 minut w lodówce. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i pokroić na 40 równych plastrów. Każdy plaster rozwałkować w dłoniach, aby powstał jednakowo gruby na całej długości wałeczek. Z tak przygotowanych wałeczków zwinąć precelki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę przygotowanej porcji posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Pozostałą część pozostawić bez niczego. Precelki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Wystudzić na kratce do studzenia. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodając do niej łyżeczkę oleju, dobrze zamieszać, aby składniki się połączyły. Precelki bez cukrowej posypki pozostawić na kratce. Używając łyżki lub pędzelka, każdy precelek posmarować czekoladą. Pozostawić na kratce do całkowitego zastygnięcia czekolady.  

Kiedy precelki będą już zimne, a czekolada zastygnie, przygotować odpowiedniej długości czerwone sznureczki lub wstążeczki. Każdy sznureczek/wstążeczkę przełożyć przez otwór precelka, związać i tak przygotowane jadalne ozdoby zawiesić na choince. 

Fot. Anna Tosta, CC BY SA, www.kupcookbook.blogspot.pl,