Autor: Anna Tosta, Licencja: CC BY-SA
To już! Czas, w którym
świąteczne przygotowania nabierają tempa. Czas, kiedy w każdej kuchni unosi się
aromat korzennych przypraw, wanilii i miodu. To właśnie ostatni moment, aby
upiec świąteczne ciasta i ciasteczka. A gdyby tak przy okazji upiec ozdoby na
choinkę, które w każdej chwili można zjeść? Ileż to radości i jaka satysfakcja,
kiedy przewleczemy ostatnią wstążeczkę, zawiesimy wszystkie precelki na choince
i z dumą stwierdzimy, że sami zrobiliśmy ozdoby na nasze świąteczne drzewko.
Wśród wielu dostępnych
produktów warto zwrócić uwagę na te, które pochodzą z regionalnych gospodarstw.
Przygotowując precelki z kardamonem, zamiast sztucznego miodu lepiej
wykorzystać miód z małopolskich pasiek, gdyż Małopolska (a zwłaszcza jej
południowa część) to region bogaty w tradycje pszczelarskie. Wśród pasiek
wyróżnionych w projekcie „Małopolska Miodowa Kraina” uwagę zwraca wielokrotnie
nagradzane rodzinne Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” Anny i Janusza Kasztelewiczów,
które może pochwalić się również certyfikatami świadczącymi o ekologicznym
pochodzeniu produktów. Warto również zadbać o dobrą jakość pozostałych
składników. Masło oraz śmietanę najlepiej kupić na pobliskim bazarku, a na
polewę wykorzystać czekoladę z „Wawelu”. Doceńmy to, co mamy najlepszego w
naszym regionie, aby święta miały wyjątkowy i niepowtarzalny smak.
Precelki z kardamonem
(40 sztuk)
125 g zimnego masła
240 g mąki
2 jajka w temperaturze
pokojowej
1 łyżeczka zmielonego
kardamonu
3 łyżki miodu
2 łyżki gęstej
śmietany
szczypta soli
cukier
tabliczka gorzkiej
czekolady
1 łyżeczka oleju
Masło pokroić na
kawałki. Do miski z masłem przesiać mąkę, wbić jajko, dodać miód, śmietanę i
przyprawy – kardamon oraz sól. Z tak przygotowanych i wymieszanych składników
zagnieść plastyczne ciasto. Następnie uformować wałek, owinąć ciasto folią i
schłodzić przez 40 minut w lodówce. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i
pokroić na 40 równych plastrów. Każdy plaster rozwałkować w dłoniach, aby
powstał jednakowo gruby na całej długości wałeczek. Z tak przygotowanych
wałeczków zwinąć precelki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Połowę przygotowanej porcji posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Pozostałą część pozostawić bez niczego. Precelki piec w piekarniku nagrzanym do
200 stopni przez około 15 minut. Wystudzić na kratce do studzenia. W kąpieli
wodnej roztopić czekoladę, dodając do niej łyżeczkę oleju, dobrze zamieszać,
aby składniki się połączyły. Precelki bez cukrowej posypki pozostawić na
kratce. Używając łyżki lub pędzelka, każdy precelek posmarować czekoladą.
Pozostawić na kratce do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Kiedy precelki będą
już zimne, a czekolada zastygnie, przygotować odpowiedniej długości czerwone
sznureczki lub wstążeczki. Każdy sznureczek/wstążeczkę przełożyć przez otwór
precelka, związać i tak przygotowane jadalne ozdoby zawiesić na choince.
Fot. Anna Tosta, CC BY SA, www.kupcookbook.blogspot.pl,