Smak Małopolski

Smak Małopolski

Autor: Kamila Kosmalska, Licencja: CC BY-SA

Mięso ze słoja z Proszowic to domowa wieprzowa konserwa, która dawała siłę do pracy w polu, gdy nie było czasu na gotowanie obiadu. A kiedy zabrakło pieczywa na kolację, gospodynię ratował podpłomyk lelowicki – płaski, okrągły placek upieczony szybko z ciasta chlebowego. Te dwa przysmaki zasiliły w sierpniu małopolską Listę Produktów Tradycyjnych. 

Małopolska rozkwita kulinarnie od kilku lat. Młodzi odkurzają przepisy babć, a doświadczone gospodynie dumnie prezentują swoje umiejętności podczas lokalnych świąt. Dzięki licznym targom i imprezom kulinarnym wyraźnie zwiększyła się dostępność do produktów lokalnych, regionalnych i ekologicznych. O tym, jak je odróżnić piszemy w tym tygodniu. 

Tych właśnie produktów, prosto od producentów i rolników, będzie pod dostatkiem do próbowania i kupowania, w najbliższy weekend: w Lanckoronie na targach „Afrodyzjaki od rolnika” (sobota, 30.08.) oraz w Miasteczku Galicyjskim w Nowym Sączu podczas VI Kociołka Galicyjskiego (niedziela 31.08).

Niech ten tydzień i ten temat będą też zapowiedzią naszej współpracy z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska i systematycznego poszerzenia bazy Małopolska To Go o informacje na temat producentów produktów lokalnych, regionalnych i ekologicznych. Więcej - już wkrótce!

Fot. Rainer Zenz, CC BY SA 3.0, Wikipedia