Wstęp
Zamek Wiśnicz
W XVII wieku na dworze Lubomirskich żył i tworzył sekretarz królewski, a zarazem kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, Stanisław Czerniecki. Napisane przez niego w 1682 roku dzieło Compendium Ferculorum albo zebranie potraw uważane jest za pierwszą polską książkę kucharską. Ta niezwykła księga nie tylko zdradza, jak wykonać takie dania, jak kapłon w butelce czy ryba jednocześnie smażona, pieczona i gotowana, ale też uczy, jak wydawać biesiady i czarować gości sposobem podawania potraw.
Na zamku warto zwiedzić fortyfikacje, barokową bramę i kryptę grobową Lubomirskich. Stałe wystawy to ekspozycja poświęcona rzeźbiarzowi prof. Czesławowi Dźwigajowi i „Średniowieczne narzędzia tortur”. Ta ostatnia dostępna jest w ramach podziemnej „Trasy Nietoperza”. Na parterze, obok sieni zamkowej z paradną klatką schodową wzorowaną na wawelskiej, znajduje się sala, w której eksponowane są naczynia datowane na przełom XIX i XX wieku. W ramach Zamkowej Akademii Historii – Sarmacja prowadzone są warsztaty skierowane głównie do młodzieży. Ich uczestnicy poznają staropolskie przyprawy, degustują dania przygotowane na podstawie receptur z książki Compendium Ferculorum, odgadują zawarte w nich składniki i tłumaczą na język współczesny zamieszczone w niej przepisy.