Wstęp
Tłocznia Maurera
Stolicą sądeckich sadów jest Łącko. Najlepiej odwiedzić je podczas miejscowych festynów: Święta Kwitnącej Jabłoni w maju lub Owocobrania we wrześniu. Miejscowość słynie z „łąckiego jabłka” wpisanego na listę produktów regionalnych w Unii Europejskiej oraz z wysokoprocentowej śliwowicy łąckiej, będącej wizytówką regionu. Do niedawna oficjalnie widniejąca na ministerialnej liście produktów tradycyjnych i odznaczona wieloma nagrodami śliwowica łącka nie mogła być legalnie wprowadzona do obrotu. Sytuacja się zmieniła, od chwili gdy Tłocznia Maurera uzyskała zgody na produkcję i sprzedaż śliwowicy oraz innych destylatów owocowych pod nazwą „okowity”. Ewa i Krzysztof Maurerowie zaczynali swój owocowy biznes od tradycyjnej, ekologicznej prasy, w której wyciskali owoce z rodzinnego gospodarstwa sadowniczego, prowadzonego od pokoleń we wsi Zarzecze położonej nad Dunajcem w gminie Łącko. Smak górskich jabłek i innych owoców zawiera się w naturalnych sokach, syropach, sokach kiszonych, winach, cydrze i destylatach.
Dziś Tłocznia Maurera to duża, prężnie działająca firma, która dostarcza produkty do sklepów i lokali gastronomicznych. W Zabrzeży, na trasie przelotowej Nowy Sącz – Szczawnica, przy sklepie firmowym znajduje się pijalnia soków. Na zamówienie gości przez cały rok organizowane są degustacje produktów, wraz z krótką prelekcją o historii regionu oraz firmy. Z myślą o młodszych gościach podczas degustacji soków odbywają się pokazy tłoczenia na ręcznej prasie – dzieci mogą wówczas spróbować wytłoczyć sok samodzielnie, co jest dla nich dodatkową atrakcją.