MAŁOPOLSKA TO GO

Pstrąg Ojcowski, fot. B. Kieżun 2019, CC BY-SA 3.0

Ojców i Pstrąg Ojcowski

Ojcowski Park Narodowy to nie tylko wino. Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pierwsza pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do naturalizacji stawy objęły w dzierżawę Magda Węgiel z córką Agnieszką Sendor. Dzięki ciężkiej pracy i pełnemu zaangażowaniu z sukcesem udało im się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego, a zarazem stworzyć wspaniałe miejsce do wypoczynku, relaksu i doznań kulinarnych. Działalność dwóch rolniczek, matki i córki, doceniają smakosze z całej Polski, a ich produkt doczekał się wielu nagród i wyróżnień. Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej producentów i restauratorów, a jej celem jest zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów Unii Europejskiej. Aby zjeść pstrąga ojcowskiego, trzeba odbyć krótki lub dłuższy spacer, ponieważ stawy i działająca przy nich polowa restauracja znajdują się w samym centrum ścisłego rezerwatu, gdzie obowiązuje zakaz wjazdu. Samochód można zostawić na parkingu: w Ojcowie, ok. 10 minut pieszo; na Złotej Górze, ok. 40 minut pieszo; w Czajowicach przy Grocie Łokietka, ok. 30 minut pieszo; w Murowni, ok. 40 minut pieszo. Z Krakowa do Ojcowa przez cały rok kursują busy.

obiekty na trasie

?

Ojców i Pstrąg Ojcowski

Ojców 48

nawiguj do celu

więcej na:

przydatne informacje:

Możliwość zwiedzania:
Szczegółowe informacje na stronie internetowej
Czas zwiedzania:
Opłaty:
Parking:
Toaleta:
Gastronomia:

Na szlaku przydaje się prowiant 😉 Ta strona używa plików cookies i localStorage.
Korzystając z niej, akceptujesz ich wykorzystywanie zgodnie z polityką prywatności.