Wstęp
Ojców i Pstrąg Ojcowski
Ojcowski Park Narodowy to nie tylko wino. Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pierwsza pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do naturalizacji stawy objęły w dzierżawę Magda Węgiel z córką Agnieszką Sendor. Dzięki ciężkiej pracy i pełnemu zaangażowaniu z sukcesem udało im się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego, a zarazem stworzyć wspaniałe miejsce do wypoczynku, relaksu i doznań kulinarnych. Działalność dwóch rolniczek, matki i córki, doceniają smakosze z całej Polski, a ich produkt doczekał się wielu nagród i wyróżnień. Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej producentów i restauratorów, a jej celem jest zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów Unii Europejskiej.
Aby zjeść pstrąga ojcowskiego, trzeba odbyć krótki lub dłuższy spacer, ponieważ stawy i działająca przy nich polowa restauracja znajdują się w samym centrum ścisłego rezerwatu, gdzie obowiązuje zakaz wjazdu. Samochód można zostawić na parkingu: w Ojcowie, ok. 10 minut pieszo; na Złotej Górze, ok. 40 minut pieszo; w Czajowicach przy Grocie Łokietka, ok. 30 minut pieszo; w Murowni, ok. 40 minut pieszo. Z Krakowa do Ojcowa przez cały rok kursują busy.