Wstęp
Nowy Wiśnicz
Zamek postawiony w Nowym Wiśniczu przez rodzinę Kmitów stał się własnością Lubomirskich w 1593 roku. I to wtedy miejsce zaczyna nabierać znaczenia dla miłośników kuchni. Najciekawszy z punktu widzenia kulinariów jest fakt, że na zamku powstała pierwsza polska zachowana do dziś książka kulinarna, czyli Compendium ferculorum albo zebranie potraw Stanisława Czernieckiego. Została ona wydana po raz pierwszy w Krakowie w 1682 roku, a Adam Mickiewicz przywołuje ją w Panu Tadeuszu, opisując drugi sekret kuchmistrzowski z dzieła Czernieckiego. Książka składa się z trzech rozdziałów, zawiera 333 przepisy i w pełni oddaje ducha sarmatyzmu. Autor dzieli się przepisami, potępia zagraniczne mody i snuje refleksje o smaku i guście.
To dzieło wydano w Polsce ponownie w 2009 roku ze wstępem i życiorysem Czernieckiego po redakcją dr. hab. Jarosława Dumanowskiego i mgr Magdaleny Spychaj. Publikacja jednak odbiega od obecnej formy książki kucharskiej ‒ warto poszukać innej pozycji o długim tytule, który brzmi Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego, przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku. W niej opracowano dawne przepisy, przystosowując je do realiów XXI wieku. Opracowali ją Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas i Jerzy Poznański.