W ubiegłym roku – tuż przed Bożym Narodzeniem – opowiadaliśmy o świątecznych ozdobach i smakach. W tym roku postanowiliśmy skupić się na jego źródłach, zwyczajach oraz problemach z jego datowaniem. Nie mogliśmy zapomnieć także o czymś w rodzaju poprzedników współczesnych prezentów, czyli bułeczkach szczodrakowych. Nie tylko opowiemy o tym, czym są, ale także przedstawimy przepis na ich przygotowanie.
Nad ustaleniem roku narodzin Jezusa badacze łamali sobie głowy przez wiele lat. Jednemu z nich – mnichowi Dionizemu Mniejszemu – zawdzięczamy obliczenie, że narodziny w Betlejem miały miejsce w 753 roku od założenia Rzymu. Jest to jednak data hipotetyczna, ustalona na podstawie obliczeń oraz informacji chronologicznych zawartych w Nowym Testamencie i w źródłach pośrednich. Ustalenie daty dziennej narodzin Jezusa okazało się natomiast zadaniem jeszcze trudniejszym. Do jakich wniosków doszli chrześcijańscy chronolodzy? Odpowiedź znajdziecie w artykule Michała Choptianego Narodziny Bożego Narodzenia.
Pomysł wnoszenia do domów gałęzi i drzew z okazji świąt sięga w antyczną przeszłość. Sama choinka zadomowiła się u nas na dobre – jak wiadomo – dopiero pod koniec XVIII wieku. Do tamtej pory pod sufitem wieszano czubek jodły czy świerka zwane podłaźniczkami. Tradycja ta ma swoje źródła w słowiańskim Święcie Godowym. Właśnie takie świąteczne ozdoby można było zobaczyć jeszcze przed stu laty w okolicach Rabki czy Krakowa. Obecnie obejrzycie je między innymi w Muzeum Etnograficznym w Krakowie. Więcej na ten temat przeczytacie w artykule Magdaleny Zych Rajskie drzewko.
Fot. obraz Tadeusza Popiela, Pierwsza gwiazdka, Wikipedia, domena publiczna