Muffinki brokułowe z lubczykiem można przetestować na wybrance/wybrańcu, a nuż, zgodnie z przypisywanymi ziołu przez medycynę ludową mocami, wznieci w nas żar miłości. Przez żołądek do serca jak mówią niektórzy. Oczywiście, jak z każdym ziołem czy przyprawą, radzimy stosować lubczyk w umiarze.
SKŁADNIKI na jedną blaszkę (ok. 12 muffinek):
pół niedużego brokułu, sól
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka lubczyku
2–3 suszone pomidory w zalewie
1 łyżka czarnych oliwek bez pestek
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki przyprawy chili bądź pokrojone ususzone kawałki papryczki chili
80 ml oleju
2 jajka
200 ml maślanki
olej do wysmarowania foremek
PRZEPIS:
1. Brokuł umyj i podziel na różyczki, łodyżki pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę, posól ją i do wrzącej dodaj kawałki brokułu. Gotuj ok. 2 minuty, następnie odcedź, zalej zimną wodą (tak by brokuły nie straciły pięknego zielonego koloru i nie były zbyt miękkie).
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
3. Natkę pietruszki oraz lubczyk przepłucz i poszatkuj. Suszone pomidory pokrój w małe kosteczki, oliwki na małe krążki.
4. W osobnych miskach wymieszaj składniki mokre i suche.
Suche: mąka z proszkiem do pieczenia, łyżeczka soli i chili.
Mokre: olej z jajkami i maślanką wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Połącz z sobą składniki mokre i suche za pomocą drewnianej łyżki, mieszając energicznie, jak najkrócej.
6. Na koniec dodajemy małe kawałki brokułu, pomidory, oliwki, natkę pietruszki i lubczyk.
7. Ciasto wlej do wcześniej wysmarowanych olejem blaszek na muffinki. Nakładaj ciasto do połowy wgłębień. Piecz w piekarniku ok. 25–30 minut, w średniej temperaturze, aż muffinki urosną i się zarumienią. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto w środku jest upieczone.
8. Muffinki wyciągnij z piekarnika i pozostaw w foremkach jeszcze na ok. 5 minut. Wyciągnij z blaszek i pozostaw do ostudzenia.
9. Muffinki podajemy najczęściej solo lub z ulubionymi pesto (np. pesto z natki marchewki lub liści rzodkiewki).