Żeby nie było nudno, a przy okazji niezdrowo, zamiast chipsów, słonych paluszków i czekoladek proponuję zaszyć się w kuchni na kilka godzin przed imprezą i przygotować pyszne pasty.
Tegoroczny karnawał ruszył z kopyta. Przez najbliższe tygodnie będziemy się bawić, starając się nie myśleć o tym, że na zewnątrz jest zimno, mokro i brzydko. Jedni wybiorą krakowskie kluby, które na styczeń i luty przygotowały sporo tanecznych imprez, inni postawią na bardziej tradycyjne bale, niektórzy pewnie wyjadą bawić się gdzieś w innej części Polski czy świata.
Większość z nas karnawałowe uniesienia będzie przeżywać na domówkach, czasami staroświecko zwanych prywatkami. Myśląc o imprezach u siebie bądź u kogoś, zwykle zaprzątamy sobie głowę napojami wyskokowymi oraz przekąskami i innymi imprezowymi posiłkami.
Żeby nie było nudno, a przy okazji niezdrowo, zamiast chipsów, słonych paluszków i czekoladek proponuję zaszyć się w kuchni na kilka godzin przed imprezą i przygotować pyszne pasty, które na imprezach okazują się hitami. Zwykły hummus można ostatnio kupić nawet w Biedronce, dlatego proponuję coś ambitniejszego – hummus z suszonymi pomidorami, hummus z pieczoną dynią oraz pastę z czerwonej fasoli. Zajadać można je z własnoręcznie upieczonym chlebem, bagietką, krakersami lub pitą. Znam takich, którzy się nie przejmują konwenansami, i zajadają łyżkami.
Smacznego!
Hummus z czerwonej fasoli
Składniki:
200 g czerwonej fasoli (ugotowanej bądź z puszki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka kminku
oliwa z oliwek
sok z połówki cytryny
sól
Przygotowanie:
1. Jeśli korzystacie z suchej fasolki, to najpierw na noc zalejcie ją zimną wodą, a potem ugotujcie do miękkości. Fasolka z puszki, po odsączeniu, jest gotowa do akcji.
2. Cebulę pokrójcie w piórka, kostkę albo jakiekolwiek inne kawałki i podsmażcie aż lekko zbrązowieje.
3. Fasolę, cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i kminek wrzućcie do blendera, dosólcie i lekko przemieszajcie.
4. Dolejcie oliwy oraz soku z cytryny mniej więcej tyle, żeby sięgały do połowy wsypanych wcześniej składników.
5. Zmiksujcie wszystko na gładką masę. Jeśli jest zbyt sucha, dolejcie trochę oliwy.
Hummus z suszonymi pomidorami
Składniki:
300 g ugotowanej cieciorki
100 g suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki ziół prowansalskich
biały pieprz
sól
ocet winny
olej z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
1. Jeśli macie suchą cieciorkę, weźcie 200 g, namoczcie ją przez noc, a potem gotujcie ok. godziny aż zmięknie. Jeśli macie cieciorkę z puszki, odcedźcie ją z zalewy.
2. Pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki, czosnek przeciśnijcie przez praskę.
3. Wszystkie składniki wrzućcie do blendera. Jeśli chodzi o ilości pieprzu oleju i octu, to wszystko zależy od waszych upodobań. Ja daję łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę octu winnego i jakieś 4–5 łyżek oleju. Wtedy hummus jest wilgotny i lekko pikantny.
4. Zmiksujcie wszystko na gładką pastę.
Hummus z pieczoną dynią
Składniki:
100 g suchej cieciorki
200 g dyni piżmowej (obranej i pokrojonej w kostkę)
3 łyżeczki pasty tahini
1 świeża papryczka chilli (lub łyżeczka sproszkowanej/płatków chilli)
2 łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżki oliwy czosnkowej
2 łyżki oliwy zwykłej
2 łyżeczki kminu rzymskiego (utłuczonego w moździerzu)
sok z połówki limonki
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Standardowo jak przy hummusie: cieciorkę zalejcie wodą na noc, gotujcie na wolnym ogniu jakieś 30 minut – do miękkości.
2. Dynię w kostkach ułóżcie luźno na natłuszczonej blasze, doprawcie solą i pieprzem, pieczcie w 200 stopniach przez jakieś 30 minut – także do miękkości.
3. Po ostudzeniu cieciorki i dyni, zmiksujcie wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej pasty.