Dzień św. Marcina

Dzień św. Marcina

Autor: Marlena Jałoszyńska, Licencja: CC BY-SA

Jeśli komuś dzień świętego Marcina kojarzy się wyłącznie z Poznaniem i rogalami świętomarcińskimi, to najnowsza odsłona Małopolski To Go powinna te przekonania diametralnie zmienić. Wszystko za sprawą gęsiny – od lat docenianej na Zachodzie, w Polsce nieco zapomnianej. Istnieje szansa, że nadejdzie jej renesans. 

Zwyczaj jedzenia gęsiny na świętego Marcina (11 listopada) przywędrował do nas właśnie z Niemiec, ale jego korzenie sięgają jeszcze głębiej – legendy o św. Marcinie, francuskim biskupie z Tours, który na łożu śmierci nakazał wybić wszystkie gęsi w mieście, bo żywił szczerą niechęć do tych ptaków.  

O tym, w czym owa niechęć miała swoje źródła, o małopolskich tradycjach związanych z jedzeniem gęsiny i o tym, kto próbuje wprowadzić na nią modę, piszemy w tym tygodniu na www.malopolskatogo.pl

Fot. pixabay.com, domena publiczna