Zapraszamy na wędrówkę po karczmach regionalnych Małopolski. Zanim jednak zanurzycie łyżkę w misce strawy i podniesiecie ją do ust, zadumajcie się nad przeszłością, wsłuchajcie się w niegdysiejszy gwar, skrzypienie kół na gościńcu, brzęk miedzianych garnców. Pomyślcie o tych, którzy przed laty tu biesiadowali i których historie wpisane są w „trasy smakoszy”.
Małopolska Trasa Smakoszy to propozycja kulinarnej podróży po Małopolsce. Obiekty zlokalizowane na szlaku to restauracje – karczmy regionalne, które serwują produkty regionalne i prezentują kulinarne dziedzictwo Małopolski.
Czasy, gdy w każdej wsi i na rozstaju dróg czekała na wędrowców gościnna karczma, zniknęły w mrokach historii. Dawnych karczm z ich specyficznym klimatem i sposobem przyjmowania gości nie sposób zastąpić współczesnymi lokalami gastronomicznymi nawet o najbardziej wyszukanym wystroju. Jednak wspomnienia o karczmach sprzed wieków wciąż żyją, odtwarzane i pielęgnowane przez regionalistów, etnografów i pasjonatów.
Podróż po szlaku odbywa się po 7 oddzielnych trasach:
Kraków i Wieliczka
Wzdłuż Zakopianki
Skalne Podhale – wokół Zakopanego
Diabelska Babia Góra i anielska Lanckorona
Trzy krainy (Pieniny, Podhale, Spisz)
W kraju Lachów, Pogórzan i Łemków
Północna korona Krakowa – w stronę nadwiślańskich klimatów
Obecnie na szlaku znajduje się ponad 40 lokali gastronomicznych.