Białostocki Szlak Kulinarny


W Białymstoku, największym mieście północno-wschodniej Polski znajduje się Białostocki Szlak Kulinarny. Powstał on w październiku 2010 roku z inicjatywy Urzędu Miejskiego w Białymstoku. Podkreślić należy, że jest to drugi w Polsce miejski szlak kulinarny (pierwszy był Kulinarny Szlak Gdyni). Białostocki szlak tworzą 32 restauracje, znajdujące się w większości w centrum miasta. Ich charakterystyczny wystrój przyciąga klientów, którzy z przyjemnością odwiedzają lokale oferujące tradycyjne potrawy. W restauracjach serwowana jest kuchnia regionalna i polska, jak również europejska i światowa. Dla chętnych organizowane są warsztaty kulinarne oraz konkursy gastronomiczne. Restauracje znajdujące się na szlaku:
3 Trio Restauracja, 7 Pokus, Arsenał, Cabaret, Camelot ,Chilli Pizza, Esperanto Cafe, Folwark Nadawki, Gospoda u Szwejka, Hokus Pokus, KOKU Sushi, Kopiluwak, Lejdis, Mistrz i Małgorzata, Naleśnikarnia, Orient Express Sushi Bar, Paleta Smaków, Pasja w hotelu Villa Tradycja, Peper™s, Pierogarnia Smak i Tradycja, Piwiarnia Warki, Pruszynka, Restauracja Dwór Czarneckiego, Restaurant & Bar Cristal, Rialto, Tawerna Grecka Panteon, Tawerna Portowa, Tokaj, Tokyo Sushi, Ulice Świata, Wodopojka i Zappa.
Aby ułatwić poruszanie się po szlaku powstała mapa-informator, którą można otrzymać w każdej restauracji szlaku bądź pobrać w formacie pdf ze strony internetowej Białostockiego Szlaku Kulinarnego. Kulinarne bogactwo województwa podlaskiego jest wynikiem oddziaływania wpływów kuchni litewskiej, białoruskiej, rosyjskiej, tatarskiej, żydowskiej i ukraińskiej. Najczęstszymi składnikami regionalnych potraw są ziemniaki i grzyby, a najbardziej znane z lokalnych specjałów to babka ziemniaczana, kartacze i kiszka ziemniaczana. Szlak walczy o przypomnienie dawnej chwały pieczywa żydowskiego o nazwie białys, które przed wojną było najpopularniejszym specjałem białostockim sprzedawanym wprost z ulicy. Dziś białys cieszy się nadal ogromną popularnością, lecz nie na Podlasiu, tylko w Nowym Jorku. Potrawy, których warto spróbować:
  • Bliny okrągłe placki pochodzenia rosyjskiego, tradycyjnie z mąki gryczano-pszennej i gryczano-żytniej. Najczęściej podawane ze śmietaną lub masłem i kawałkami łososia, marynowanym śledziem, czarnym kawiorem, a także na słodko, z konfiturami.
  • Chłodnik doskonała zupa na upały i nie tylko. Powstaje z wody, śmietany, łyżki octu, posiekanej cebuli, soli, pieprzu i cukru do smaku. Można ją modyfikować dodając jajko, szczypiorek, ogórek, koperek czy botwinkę.
  • Ciasteczka ze skwarek łakocie z babcinej kuchni. Dawniej, podczas wytapiania smalcu pozostawało sporo skwarek, mało przydatnych, ale zawierających wiele wartości odżywczych. Wystarczyło połączyć je z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia, by powstał pyszny i kruchy wypiek.
  • Kartacze danie wykonywane z prostych składników, ale wymagające sporo czasu i umiejętności. Do ich przyrządzenia używa się zarówno ziemniaków gotowanych, jak i surowych. Są nadziewane mięsem wieprzowo-wołowym i gotowane. Podawane z okrasą cebulką smażoną i skwarkami.
  • Kindziuk przysmak wywodzący się z chłopskiej kuchni litewskiej. Mięso osiąga swój niepowtarzalny smak dzięki procesom dojrzewania i suszenia.
  • Sękacz średniowieczny smakołyk powstający z jajek, cukru, masła, mąki oraz gęstej śmietany. Wypiek sękacza bezpośrednio nad ogniem, polegający na dolewaniu kolejnych warstw ciasta, nadaje mu charakterystyczny kształt.
(Cytat za: oficjalną stroną szlaku) Białostocki Szlak Kulinarny łączy w sobie pasję z tradycją, obok której nie można przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowość potraw jest to szlak, który warto odwiedzić. Szlak jest inicjatywą Urzędu Miejskiego w Białymstoku (promocja@um.bialystok).

WWW: http://szlakimalopolski.mik.krakow.pl/?szlaki=bialostocki-szlak-kulinarny