Małopolski Szlak Winny


Małopolski Szlak Winny to nowa atrakcja kulturalno-turystyczna regionu małopolskiego.

Jego organizatorem jest Gorczańska Organizacja Turystyczna, która od 2012 roku wspiera rozwój turystyki oraz dba o ochronę dóbr kultury i tradycji. Przy pomocy profesjonalnych enologów dobrano 15 winnic z różnych części Małopolski, w których turyści będą mieli możliwość zapoznania się z tajnikami uprawy winorośli oraz produkcji winna.  

Krakowska winnica Srebrna Góra, druga co do wielkości w Polsce, położona u stóp klasztoru oo. Kamedułów na Bielanach, słynie z klasztornej tradycji wytwarzania wina, która sięga X wieku. Właścicielami są dwaj przyjaciele Mirosław Jaxa Kwiatkowski i Mikołaj Tyc. Razem podróżują, śledzą najnowsze trendy, a dzięki pasji i zamiłowaniu do wina stworzyli dopracowane w każdym szczególe, klimatyczne miejsce.

Zofia i Stanisław Michałowscy to właściciele winnicy Zadora w Szczepanowicach nad Dunajcem, koło Tarnowa. Jak sami twierdzą jest to idealne miejsce do uprawy winorośli, zważywszy na warunki atmosferyczne panujące w tym regionie. Swoją przygodę z winem zaczęli w 2007 roku. Państwo Michałowscy produkują piec rodzajów doskonałego polskiego wina.


Założona w 2005 roku w Smardzowicach winnica Krokoszówka Górska usytuowana jest na powierzchni 1 ha w bliskim sąsiedztwie Ojcowa. Jej właściciele, Bożena i Marek Górscy zdecydowali się na produkcje wina regionalnego i stołowego. Można tu skosztować trunków na bazie buz, czarnej porzeczki, jagód, wiśni a nawet tytoniu.  

Hybridum winnica Witanowice jest położona blisko Wadowic. Pierwsze nasadzanie rozpoczęto w 2009 roku, zaś w 2013 roku rozpoczęto sprzedaż produktów. Całość prac przy uprawie nadzoruje właściciel obiektu, Marcin Pierożyński, natomiast przy samej produkcji wina korzysta on z rad Macieja Kaplity z winnicy Comte, którego traktuje jak swojego nauczyciela.  

Nad Dworskim Potokiem to winnica, która powstała w 2005 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni. Projekt został zrealizowany z inicjatywy ówczesnego rektora uczelni prof. Karola Musioła. Inspiracją do stworzenia takiego miejsca były winnice należące do innych czołowych europejskich ośrodków akademickich. Całość przedsięwzięcia to obecnie 3,3 ha powierzchni, na której zasadzono ok. 11 tys. krzewów winorośli. Produkcję wina rozpoczęto zgodnie z tradycją po 3 latach od zasadzenia roślin. W efekcie produkowane są białe i czerwone wina wytrawne pod nazwa Novum, nawiązującą do Collegium Novum głównego budynku UJ.

Niebywałym sukcesem jest wyprodukowanie pierwszego w Polsce wina lodowego. Winnica Kresy położona w miejscowości Stoki, pomiędzy Cianowicami, Rzeplinem i Skałą na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, w odległości 20 km od Krakowa. Jej właścicielem jest Robert Zięba, dla którego zbudowanie takiego miejsca było ogromnym marzeniem. Ceni on sobie pracę na łonie natury, a także ludzi, którzy w winie dostrzegają nie tylko alkohol, ale i to, co jest nam w stanie zaoferować przyroda. Produkcje trunków rozpoczęto w 2007 roku, a obecnie uprawiane są cztery główne odmiany winorośli: Solaris, Regent, Rondo i Cabernet Cortis.

W Kluczach, tuż na skraju Pustyni Błędowskiej znajduje się winnica Comte. Występujące na tym terenie skały wapienne, lasy oraz ruiny rycerskich warowni sprawiają, że turysta czuje się tutaj jak w magicznej krainie. Ponadto panujący w tym regionie klimat jest idealny do uprawy winorośli. Winnica została założona w 2005 roku. Właścicielem jest Maciej Kaplita, który początkowo skupiał się jedynie na dogłębnych badaniach upraw i produkcji wina. Rad z zakresu enologii zasięga od zaprzyjaźnionych winiarzy ze Słowacji i z Czech. Obecnie w winnicy postawiono na produkcję wina z odmian klasycznych Vinifera białego, jako produktu wiodącego, a także czerwonego, jako uzupełnienie.

Kolejną wytypowaną winnicą na Małopolskim Szlaku Winnym jest winnica Uroczysko, usytuowana w Janowicach koło Zakliczyna. Roztacza się z niej piękny widok na górskie wzniesienia i na Dunajec. W uprawach postawiono głównie na tradycyjne metody, w jak największym stopniu wykorzystując pracę ręczną oraz rezygnując z mechanizacji ze względu na specyfikę terenu.

Mariusz Chryk jest właścicielem winnicy Zawisza połączonej ze Szkółką Winorośli w Wesołowie koło Zakliczyna. Idea stworzenia takiego miejsca zrodziła się w 2003 roku. Przedsiębiorstwo specjalizuje się głównie w uprawie sadzonek odpornych na choroby, sprowadzanych z Francji, Niemiec i Austrii.

Winnica Smykań funkcjonuje przy gospodarstwie agroturystycznym Koziarnia w Pogorzanach Smykań koło Szczyrzyca. Uprawę rozpoczęto w 2004 roku. Obecnie areał winnicy to 1 ha, na którym rosną zarówno odmiany białe (Seyval Blanc, Bianca, Pinot Gris, Siegerrebe, Johanniter), jak i czerwone (Regent, Rondo, Cabernet Cortis). Właściciele gospodarstwa, Monika i Jakub Lorek, zapraszają do Koziarni na degustację win połączoną z wyśmienitym poczęstunkiem, składającym się ze smakołyków domowej produkcji.

Położona na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, w miejscowości Cianowice winnica Amonit (13 km od Krakowa) rozpoczęła swoją działalność w 2008 roku. Obecnie powierzchnia upraw to 0,45 ha. Właściciel, Marcin Niemiec, podkreśla, że gleba wapienna na tym terenie oraz specyficzny mikroklimat dają ciekawe rezultaty winiarskie. Winnica z roku na rok działa coraz prężniej i mając na względzie odpowiedni dobór winorośli i agrotechniki, chce dorównać profesjonalnym, europejskim winnicom.

Założona w 2009 roku winnica Szawapier obecnie zajmuje 0,75 ha, ale jej powierzchnia ma się zwiększyć do 4 ha. Uprawiane tutaj odmiany to Solaris, Regent, Roesler, Bianca. Właściciele, Elżbieta i Marcin Pieróg, postawili na produkcje win wytrawnych, ale chcą także spróbować produkcję bardzo trudnych, szlachetnych win lodowych.

Winnica nad Dobrą Wodą w Gorlicy Murowanej, której właścicielką jest Katarzyna Hamela została założona w 2007 roku i zajmuje powierzchnię 0,30 ha. Winnica ma w dalszym ciągu charakter eksperymentalny. Selekcja krzewów ma na celu dobór najlepszych sadzonek, idealnych do uprawy w tym klimacie, a także ma zapewnić wypracowanie indywidualnego stylu winiarskiego. Inspiracją do stworzenia takiego miejsca były podróże do winnic południowej Francji i odwiedziny w gospodarstwach winiarskich wokół Wiednia.

Pozostają jeszcze do odwiedzenia dwie winnice z Pogórza: Kuźnia, której właścicielami są Joanna i Piotr Zagórscy, oraz winnica Demeter Weroniki i Wiktora Zagórskich. Obydwie zostały założone w Gromniku. Ich produkty cieszą się dużym uznaniem wśród degustatorów, a także odnoszą sukcesy na konkursach, zdobywając najważniejsze nagrody.

Uprawa winorośli i produkcja wina były znane już w starożytności. Techniki zmieniały się z każdym wiekiem. Teraz możemy śmiało powiedzieć, że dochodzimy w tej dziedzinie do perfekcji. Dowodem tego jest coraz większa liczba winnic, nie tylko na świecie, ale także w Polsce. Zatem, aby poznać ten jakże magiczny świat i spędzić trochę czasu na łonie natury nie musimy już podróżować po Francji czy przemierzać Toskanii. Wystarczy, że wejdziemy na Małopolski Szlak Winny i odkryjemy świat polskich winnic.

Tekst: Ksenia Bołd

WWW: http://szlakimalopolski.mik.krakow.pl/?szlaki=malopolski-szlak-winny