Tradycyjnie małopolskie

Tradycyjnie małopolskie

Autor: Kamila Kosmalska, Licencja: CC BY-SA

Na Liście Produktów Tradycyjnych znalazły się cztery miody pozyskiwane na terenach Małopolski. Pszczelarstwo rozwinęło się tu z bartnictwa, o którym pierwsze wzmianki pochodzą z XIII wieku (z kronik klasztoru Klarysek w Starym Sączu). W czasach okupacji małopolskie miody były w dużej mierze skupowane przez niemiecką armię, a w latach 50-tych na dużą skalę eksportowane między innymi do Niemiec, Szwajcarii i Kanady. Badania wykazały, że małopolskie miody mają silne właściwości lecznicze, nie wspominając już o walorach smakowych…


„Sądecki miód spadziowy”

Ma ciemne zabarwienie, łagodny, mało słodki smak żywiczny lub delikatnie korzenny aromat. Największe powierzchnie lasów jodłowych oraz największe zbiory miodów spadziowych występują w Beskidzie Sądeckim, Wyspowym, Średnim i Niskim. Liczne pasieki położone w tym rejonie w pobliżu masywów leśnych pozyskują praktycznie czysty miód spadziowy, bez domieszek. 

„Małopolski miód spadziowy”

Pozyskiwany jest na terenie całej Małopolski, głównie w jej południowej, zalesionej części, to jest na Pogórzu, w Beskidach, Pieninach, Gorcach i Tatrach. Charakteryzuje go ciemna barwa, łagodny żywiczny smak oraz lekko korzenny aromat. Badania naukowe (przeprowadzane zwłaszcza w drugiej połowie XX wieku) wykazały, że ma on niezwykle cenne właściwości lecznicze i odżywcze, w tym bardzo silne działanie antybiotyczne, wysoką zawartość mikro- i makroelementów, enzymów, kwasów organicznych i aminokwasów, w stosunku do miodów nektarowych. (…) Produkt ten, ze względu na swą dużą wartość dla zdrowia człowieka i uniwersalne zastosowanie, nazywany jest często miodem królewskim albo papieskim. Aż do początków XX wieku najczęściej odbierano go dopiero w Wielki Piątek, czyli zabierano to, co pozostało pszczołom po przezimowaniu. Wyjątkowo podbierano miód także w lipcu lub sierpniu. (źródło: www.minrol.gov.pl)

„Suski miód spadziowy z drzew iglastych”

Ma ciemną barwę, jest mało słodki z lekko gorzkim posmakiem i korzennym aromatem. Pozyskiwany jest na terenach Suchej Beskidzkiej, położonej w okolicach Babiogórskiego Parku Narodowego. Wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną i bakteriobójczą, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie. 

„Miód wielokwiatowy leśny z Podksięża”

Ma delikatny kwiatowy zapach, jest słodki i łagodny w smaku. Powstaje w maju oraz czerwcu, z nektaru kwiatów roślin kwitnących w lasach – maliny, jeżyny, kruszyny, borówki, tarniny, arcydzięgielu i wielu innych ziół leśnych. Polecany jest szczególnie dla alergików, uczulonych na pyłki kwiatowe, których główną dolegliwością jest katar sienny. 

Fot. pixabay.com, domena publiczna